11 septembrie 2011

Ciorba de peste

Aveti nevoie de:
-peste (cat mai multe feluri de peste este recomandat :caras, stiuca, somn, lin, biban, crap...)
-ceapa 2-3 buc. mari
-ardei
-rosii
-suc de rosii
-leustean (este foarte important sa aveti leustean caci acesta da savoare adevarata)
-sare
-otet

Acestea sunt toate ingredientele necesare unei ciorbe de peste traditionala specifica Deltei fara alte influente. Bunica mea desi crescuta aici punea orez, morcov si alte chestii ca acasa la ea in Moldova. :) Nu zic ca nu o fi buna, dar nu e ca in Delta.

Se taie ceapa si ardeiul cubulete si se pun la fiert. Pescarii lasa toate legumele intregi de obicei. ei nu au vreme de bibilit. Ei muncesc in balta si totul trebuie facut rapid. Din aceasta cauza si ingredientele sunt putine caci ei nu puteau duce cu ei prea multe. La urma, urmei nu plecau cu vaporul la pescuit, ci cu barca.
Intre timp se curata cartofii care se adauga intregi in ciorba dupa ce ardeiul si ceapa au dat in cateva clocote.
Cand cartofii sunt aproape fierti se pune pestele si imediat sarea si otetul dupa gust. Trebuie sa fie acrisoasa.
Dupa doua, trei clocote se adauga rosiile si sucul de rosii.
Pestele trebuie fiert bine si chestiile ca i se ridica aripioara sau ca urca la suprafata cand e fiert nu sunt reale. Un peste care nu este fiert bine miroase a peste crud chiar si cand are doar un firicel de sange in coloana si nu miroase deloc bine. Mai bine riscati sa se imprastie un pic decat sa fie nefiert. De aici poate si reticenta unora de a manca aceasta bunatate.
La final puneti leusteanul verde.

Faceti mujdei de usturoi. Noi il frecam foarte bine cu ulei pana se face o pasta alba si teapana si trantim peste el niste smantana sa ii ia din iuteala si nici sa nu deranjeze stomacul chiar asa de rau.


Originalitatea ciorbei de peste din Delta vine si modul de servire caci este diferit de modul obisnuit in care se mananca orice ciorba.
Mai intai cu o spumuitoare se scot pestele si legumele pe o tava.
Acestea se mananca cu mujdei de usturoi. Cand va saturati bine de tot va puneti o lingura din mujdei in castron sau farfurie si deasupra zeama. Este o incununare a placerii de a manca acest fel de mancare. De ce asa? Pescuitul este o munca grea si solicitanta, iar pescarul trebuie sa se sature. Mancand mai intai zeama el isi umple stomacul si ce ii tinea de foame nu mai are loc asa ca a inversat... mananca mai intai ce este satios si abia dupa aceea "se clateste" cu lichidul fierbinte si gustos.

Dar nu mai bine veniti voi pana la mine sa va spun povesti si sa mancati ciorba de peste cum numai in Delta o puteti manca? :)





2 comentarii:

  1. Ce dor imi e de Delta (ah, am mai zis asta!) :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Delta Dunarii ii asteapta rabdatoare pe toti cei care ii duc dorul. ;)

      Ștergere