Denumirea satului "Partizani"

Schimbarea numelui satulului din “Principele Carol” in “Partizani” s-a produs pe fondul schimbarilor politice din tara noastra, prin trecerea de la regalitate la comunism. 
Previziunea iminentei infrangerii a armatei germane, i-a facut pe rusi sa trimita spioni in Romania pentru a sabota armata nazista. Pentru a se infiltra mai usor,erau trimisi prin Delta Dunarii,deoarece erau mai greu de observat prin salbaticia acestor locuri. Asa s-a intamplat si cu trei spioni pe numele lor: Ticovschi, Frida si Jora care au fost parasutati in zona Chilia si care aveau ca obiectiv sa se infiltreze prin delta pentru a sabota liniile germane. Ei au fost descoperiti in zona Lacului Furtuna si dupa o urmarire de mai multe zile au fost impuscati vis-à-vis de Ceatalul Sfantul Gheorghe, undeva intre milele 34-35 langa locuintele unor pescari. 
Numiti spioni de catre germani si partizani de catre rusi, cadavrele celor trei au fost dusi la Tulcea si lasate pe faleza cateva zile pentru a fi dati exemplu. Impuscarea lor a fost facuta de un pichet de jandarmi care stationa in zona Ilgani si care au fost anuntati de trecerea acestor partizani prin aceste locuri. Ei au fost vazuti de sateni, care au anuntat jandarmii, ce au venit si i-au impuscat fara ca acestia sa opuna rezistenta. Satenii care i-au dat pe mana jandarmilor pe acesti spioni, au fost premiati cu sume de bani din partea Maresalului Antonescu.
 Dupa venirea comunismului au fost inlocuite toate denumirile regale inclusiv a acestui sat. 
Fiind prinsi in zona noastra si trebuind sa schimbe numele regal al satului s-a luat decizia ca satul sa se numeasca PARTIZANI in memoria acestor trei persoane. Astfel in anul 1948 prin acelasi ordin al prefectului, satul  isi ia denumirea dupa acesti partizani, iar satul vecin Domnita Maria(Nufaru) isi schimba numele in Ada Marinescu. Ada Marinescu , pe numele ei de fata Ada Isipovici era activista de origine evreiasca care a facut parte din grupul Panet care s-a ocupat cu prepararea de explozibili în vederea desfășurării de acte de sabotaj împotriva României, cu scopul de a submina războiul antisovietic. Ea si intreg grupul a fost executat la inchisoarea Jilava.

2 comentarii:

  1. Dece nu schimbati numele localitatii? Vreti sa cinstiti pe mai departe spionii sovietici ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... batem din palme si s-a schimbat. Cate acte ar trebui sa schimbe locuitorii dupa aceea?

      Ștergere