14 aprilie 2009

Cormoranii




Am vizitat si colonia de cormorani . Din cauza ca nu stiam ce sa fac mai intai ... sa privesc sau sa fac poze ; nu am facut prea multe fotografii . Prima poza este facuta cand plecam de la colonie . Petele acelea negre nu sunt altceva decat cormoranii care stau in copaci.










Cormoranii :
Cormoranii (Phalacrocorax) sunt un gen din ordinul Pelecaniformes. Este vorba de păsări de apă de mărimi între mijlocie si mare, care trăiesc în colonii si sunt răspândite în întreaga lume .
Cea mai răspândită specie de cormoran din Europa este cormoranul mare Phalacrocorax carbo, cu două subspecii care nu se deosebesc prea mult: Phalacrocorax carbo carbo (cormoranul mare, rasa atlantică) si Phalacrocorax carbo sinensis (cormoranul mare, rasa continentală). Ei pot fi caracteriza si drept o specie de păsări autohtone din Europa care se poate întâlni atât pe coastele mării, cât si în apele de interior. În zonele continentale interioare, cormoranii preferă de cele mai multe ori apele cu suprafete întinse, însă zboară să vâneze si în râurile mai mici din zonele de dealuri.
Cormoranii sunt păsări semi-migratoare, care după perioada de reproducere migrează pe distante mai mari sau mai mici. În special, cormoranii din zonele reci-temperate din emisfera nordică migrează iarna adesea sute de kilometri spre sud.
Cormoranii se hrănesc exclusiv cu peste, având un necesar zilnic de hrană de 400-600 g de peste. Cormoranii sunt o specie cu „hrănire oportunistă”, adică nu au o preferință pentru anumite specii de pesti, ci se hrănesc cu orice peste poate fi prins mai usor în apele respective. Cel mai frecvent sunt consuma si pesti între 10 si 25 cm lungime, însă si exemplare mari de până la 60 cm si 1 kg greutate pot fi prinse de această pasăre.
Pentru a prinde pestele, cormoranii se cufundă vertical în apă, prada este urmărită activ, prinsă cu ciocul si adusă la suprafată. În calitate de păsări care trăiesc în colonii, cormoranii pornesc la vânătoare de cele mai multe ori în stoluri destul de mari care zboară deasupra apei. De regulă, fiecare pasăre vânează singură, însă adesea si în grupuri de 25 până la câteva sute de păsări, care mai întâi înconjoară pestii, ceea ce are ca rezultat că, în unele ape, într-o perioadă relativ scurtă, poate fi consumat un procent mare din efectivele piscicole.

2 comentarii:

  1. linga uzlina? vreau sa merg si eu pe 1. Sper ca mai prind colonia

    RăspundețiȘtergere
  2. Colonia este pana vara tarziu acolo.Nu este langa Uzlina.Este langa o localitate pe bratul Sulina,numita Partizani.Sigur ii vei prinde.

    RăspundețiȘtergere