Imagini de pe vapor...
Monumentul Independentei - Tulcea
Monumentul Eroilor din Razboiul pentru Independenta se afla pe Colnicul Hora (astazi dealul Monumentului), in Parcul Monumentului, unde se gasesc si ruinele cetatii Aegyssus.
Piatra de temelie a fost pusa la 17 octombrie 1879, in prezenta regelui Carol I. Conceptul si executia Monumentului apartine sculptorului George Vasilescu.
Liga pentru propasirea Dobrogei, condusa de poetul Ion Nenitescu, a avut initiativa ridicarii Monumentului ca omagiu adus eroismului si al vitejiei poporului roman in razboiul pentru eliberarea de sub dominatia otomana (1877-1878).
In forma initiala, monumentul era amplasat pe soclu de plan patrat, in doua trepte, realizat din granit de Dobrogea, plasat pe un piedestal in forma de doua volume paralelipipedice si un trunchi de piramida, ornate cu brau si cornisa pe care se inalta maiestuos un obelisc inalt de 22 de metri realizat din granit de Ravena. La baza obeliscului, se aflau 2 elemente sculpturale, un dorobant cu arma pe umar si o goarna in mana si al doilea element sculptural, un vultur urias cu aripile deschise.
Monumentul Independentei a fost refacut abia in 1932, dupa distrugerea sa in perioada 1916 – 1918, insa fara statuia dorobantului si a vulturului.
Cu prilejul aniversarii centenarului cuceririi Independentei de stat a Romaniei, in anul 1977, Monumentul si-a recapatat forma sa initiala, la restaurarea lui aducandu-si contributia sculptorul Cristea Grosu.
( sursa: info-delta)
Blocurile "ceauşiste" de pe faleză
Clădirea A.R.B.D.D.-ului (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării)
Căpitănia Tulcea. Este o clădire interesantă deoarece are forma unui vapor.
Se îmbină noul cu vechiul, trecutul cu prezentul. Hotelul Delta, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Tulcea. Se poate observa foarte uşr cum s-a făcut extinderea modernă a vechii clădiri.
Biserică lipovenească
Aici se desprte braţul Sulina de braţul Sf. Gheorghe.
De aici se trimit către AFDJ (Administratia fluviala a Dunării de jos) datele despre creşterea sau scăderea Dunării în această zonă. Când am trecut noi Dunărea era în scădere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu